close up on hand and nails


Pijnmedicatie

Als een gewone pijnstiller of een NSAID niet afdoende werken tegen de pijn, kunnen er nog een aantal andere soorten medicijnen voorgeschreven worden om de vaak slopende pijn te verzachten.
Bedenk wel dat deze medicijnen veel bijwerkingen hebben (zoals het verminderen van het reactievermogen en sufheid) en verslavend kunnen werken.

Spierverslappers
Deze middelen werken kalmerend, slaapverwekkend en spierverslappend.

Opioïden
Bij een ondraagbare pijn, worden ook wel eens opioïden voorgeschreven. Er zijn zwakkere opioïden, zoals codeïne en tramadol, en er zijn sterkere opioïden.

Anti-depressiva
Deze middelen remmen de pijnprikkelgeleiding.

Anti-epileptica
Deze middelen werken vooral bij zenuwpijn.

Voor voorbeelden van bovenstaande medicijnen zie brochure.

Pijndagboek

Het bijhouden van een pijndagboek is handig om een goed inzicht te krijgen over je pijn. Houd elke dag bij welke activiteiten je doet, het tijdstip van het innemen van je medicatie en de hoeveelheid daarvan en geef jezelf op bepaalde momenten van de dag een cijfer voor de pijn, hierbij is 0 geen pijn en 10 vreselijk veel pijn. Dit is de zogenaamde VAS-score (visual analogue scale) detoxic waar te koop.
Als het pijndagboek goed wordt bijgehouden, kun je er achter komen welke activiteiten je pijn bevorderen en welke juist de pijn verminderen.

TENS

TENS staat voor transcutane electrische neurostimulatie. Hierbij worden er zelfklevende electrodes op de huid geplakt ter hoogte van het pijngebied. Deze electrodes zijn verbonden met een neurostimulator, een klein apparaatje dat stroomstootjes afgeeft, waardoor de zenuw geblokkeerd wordt en er geen pijnprikkel meer wordt afgegeven aan de hersenen, zodat er ook geen pijn meer wordt ervaren. Deze behandeling helpt helaas lang niet bij iedereen en het nadeel is dat het alleen zeer plaatselijk werkt.

Pijnpoli

De reumatoloog kan u doorverwijzen naar een pijnpoli. Hier kunt u behandeld worden door een anesthesist, die eventueel een andere combinatie van medicijnen kan voorschrijven of een zenuwblokkade kan plaatsen. Bij een zenuwblokkade wordt de zenuw verdoofd die naar de pijnlijke plek loopt. Hierbij wordt er eerst een proefblokkade geplaatst, daarna volgt de definitieve blokkade, deze kan een werking hebben van een paar maanden tot ongeveer een half jaar.

Revalidatiearts

Een revalidatiearts werkt samen met een anesthesist, fysiotherapeut, psycholoog en maatschappelijk werker. Er wordt een revalidatieplan gemaakt met als doel de kwaliteit van het leven met de ziekte en bijbehorende pijn te bevorderen https://nl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6bnerfenomeen

Cryotherapie

Het behandelen van het ontstoken gebied met koude pakkingen (coldpacks) werkt pijnstillend. Bovendien gaat het eventuele zwellingen tegen, waardoor er een betere beweging mogelijk is en werkt koude ontstekingremmend. De koude pakkingen moeten eerst in een doek (theedoek) worden gewikkeld alvorens ze op de huid worden gelegd. Het koelen moet lang genoeg gebeuren, bij kleinere gewrichten 15 tot 20 minutenen en bij grotere gewrichten 20 tot 30 minuten, zodat niet alleen de huid afgekoeld wordt maar ook het ontstoken weefsel. De doorbloeding blijft gedurende die tijd gehandhaafd.
De werking van de koeling houdt ongeveer 3 uur aan, zodat de behandeling het beste 4 keer per dag kan plaatsvinden met een tussenperiode van 3 uur.

Kältekammertherapie

Door te bewegen in een cabine, gevuld met vloeibare stikstof van ongeveer -110 graden celsius, kunnen ontstekingen geremd worden en het immuunsysteem versterkt worden. Met het hoofd, handen en voeten beschermd tegen bevriezing verblijft men 1/2 tot 3 minuten in deze cabine. De ijzige kou veroorzaakt een extreem sterke doorbloeding. Hierdoor wordt de bijnierschors gestimuleerd om het lichaamseigen hormoon cortison aan te maken, waardoor de ontstekingsactiviteit afneemt. Ook wordt er door de sterke doorbloeding meer van de stof endorphine, het zogenaamde “gelukshormoon”, aangemaakt. Tevens wordt het immuunsysteem sterker gemaakt.
Deze therapie is niet geschikt voor mensen met hartproblemen of een te hoge bloeddruk.

Een andere vorm van deze therapie is dat vloeibare stikstof van -30 graden celsius via een slang over de huid geblazen wordt. Deze behandeling duurt 2 à 3 minuten.

Bij beide vormen van therapie geldt dat er zo’n 12 behandelingen nodig om een goed effect te bereiken. Helaas zijn deze behandelingen in Nederland en in België niet mogelijk. Men kan hiervoor wel op vele plaatsen in Duitsland terecht. Men kan hiervoor wel op vele plaatsen in Duitsland terecht

Rate this post