attractive smiling woman in lingerie laying in the floor


Het doel van lokale behandelingen is het remmen van de versnelde celdeling en het verminderen van de jeuk.
Er is keuze uit zalf, crème, lotion of champoo.
Voor de behandeling begint, is het vaak beter de huid eerst te ontschilferen met een zalf met salicylzuur.

Soorten werkende stoffen:

1. calcipotriol;
2. corticosteroïden;
3. koolteer;
4. ditranol.

Calcipotriol

Dit is een synthetische stof afgeleid van vitamine D. Het middel remt de celdeling en is verkrijgbaar in zalf, crème en lotion. Deze stof geeft amper bijwerkingen, soms lichte irritaties https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2005.06781.x.
Merknaam: Daivonex.
Tegenwoordig is er ook een nieuw middel op de markt, een combinatie van calcipotriol met betamethasondipropionaat.
Merknaam: Dovobet.

Corticosteroïden

Dit zijn hormoonpreparaten afgeleid van het natuurlijke hormoon van de bijnierschors. Ze remmen de ontstekingen, bevorderen het loslaten van de schilfers en remmen daardoor de jeuk. Ze zijn verkrijgbaar als zalf, crème en lotion.
Er zijn 4 klassen van zwak werkend tot zeer sterk werkend nl.wikipedia.org.
De bijwerkingen van corticosteroïden zijn dat er na verloop van tijd verdunning van de huid plaatsvindt (atrofie), er kan vermeerdere haargroei optreden, er kan couperose en striae ontstaan.

Koolteer

Dit is gezuiverde steenkool en is de oudste behandelmethode. Het helpt tegen de ontstekingen en tegen de jeuk. Koolteer is er in de vorm van een zalf, crème, lotion of shampoo. Er treden bij koolteer nauwelijks bijwerkingen op, nadelen zijn echter de doordringende geur en de vlekken op kleding, die moeilijk te verwijderen zijn.
Koolteertherapie kan nooit samen gaan met lichttherapie in verband met een grotere kans op verbrandingen.
Merknaam: Resdan, Denorex.

Ditranol

Dit is een synthetische stof afgeleid van chrysophaanzuur (afkomstig van de rabarber). Deze stof wordt ook wel cignoline genoemd, het remt de celgroei en zorgt voor het loslaten van de schilfers. Ditranol is alleen verkrijgbaar als crème en wordt meestal op recept van de dermatoloog door de apotheker samengesteld. Bijwerkingen zijn tijdelijke paarse verkleuring en irritatie van de huid. Ook kan deze stof vlekken geven op kleding, die moeilijk te verwijderen zijn.
Merknaam: Psoricrème.

Occlusie

Dit betekent dat men een verbandlaag over de zalf of crème aanbrengt, waardoor het de opname van de zalf of crème verhoogt en daarmee de werking versterkt.

Rate this post