cryotherapie


Het behandelen van het ontstoken gebied met koude pakkingen (coldpacks) werkt pijnstillend.

Bovendien gaat het eventuele zwellingen tegen, waardoor er een betere beweging mogelijk is. Cryotherapie heft bovendien spierspanningen op en werkt ontstekingsremmend. De koude pakkingen moeten eerst in een doek (theedoek) worden gewikkeld alvorens ze op de huid worden gelegd. Het koelen moet lang genoeg gebeuren, bij kleinere gewrichten 15 tot 20 minuten en bij grotere gewrichten 20 tot 30 minuten, zodat niet alleen de huid afgekoeld wordt maar ook het dieper gelegen ontstoken weefsel alhoewel. De doorbloeding blijft gedurende die tijd gehandhaafd. De werking van de koeling houdt ongeveer 3 uur aan, zodat de behandeling het beste 4 keer per dag kan plaatsvinden met een tussenperiode van 3 uur.

Door te bewegen in een cabine, waar een temperatuur heerst van -90 tot -120 graden celsius, kunnen ontstekingen geremd worden en het immuunsysteem versterkt worden.

Met het hoofd, handen en voeten beschermd tegen bevriezing verblijft men 1/2 tot 3 minuten in deze cabine www.cell.com. De ijzige kou veroorzaakt een extreem sterke doorbloeding. Hierdoor wordt de bijnierschors gestimuleerd om het lichaamseigen hormoon cortison aan te maken, waardoor de ontstekingsactiviteit afneemt. Ook wordt er door de sterke doorbloeding meer van de stof endorphine, het zogenaamde “gelukshormoon”, aangemaakt. Deze therapie is niet geschikt voor mensen met hartproblemen of een te hoge bloeddruk www.psoriasishuid.nl.
Een andere vorm van deze therapie is dat vloeibare stikstof van -30 graden celsius via een slang over de huid geblazen wordt. Deze behandeling duurt 2 à 3 minuten en wordt vaak door fysiotherapeuten toegepast. Bij beide vormen van therapie geldt dat er zo’n 12 behandelingen nodig zijn om een goed effect te bereiken.

Rate this post